Location: Beijing, China
Project Year: 2016
Area: 800 m2
Photo: Sun Haiting

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_01

The main designers of Office PROJECT, Chang Ke and LiVenhan, were hired by their client, artist and writer, Dr. Xu Hongquan, for the art studio design creation for him in Beijing, China, in Huairou district, which was a game of interactions. It had to be both a personal space for him to live, and a public space to display his art. And the project was supposed to cover both traditional, Eastern elements, and modern Western feelings. Result: the customer’s expectations were clearly met, and that is obvious when you enter the heavy wooden front door and the lively white interior of the Hall Within Cloud.

The 800-square-meter building, which was completed in November 2016, is in fact a restored factory office, built of brick with an inclined six-meter steel roof. The plot itself is 1200 square meters. Thus, a linear building itself is like an empty canvas for the art of the owner, giving him complete freedom as to how to use the space.

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_02

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_03

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_04

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_05

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_06

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_15

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_07

Nevertheless, the architects intended to distinguish the studio, so it had a dual purpose — the placement of both owner’s oil paintings and his traditional Chinese calligraphic works — the gallery, the tea room, the bedroom and the office. According to the designers, each space has its own unique “scenario”, although they are united by a bright light that spreads freely throughout the space.

Designers used a “nested layout” in the design, especially in public rooms downstairs, with one space flowing into the other, without the need for any corridors or paths. The result is a very open plan where everything flows together; white walls are displaced by a solid gray marble floor, and the light illuminates art and guests.

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_08

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_09

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_10

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_11

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_12

Upstairs, designers adopted the same minimal approach in the bedroom and study, but gave ita slightly more home atmosphere, due to the dark parquet floors and a direct view of the garden and the surrounding forest from the outside.

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_13

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_14

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_16

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_17

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_18

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_19

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_20

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_21

An art Studio design of Juxtapositions by Office PROJECT in Beijing, China Sundeno_22